Lantionpohjan terapia

Lantionpohjan toimintahäiriöt saattavat olla hyvin kiusallinen vaiva, niin naisille kuin miehillekin. Lantionpohjan fysioterapian tarkoituksena on harjoitella lantionpohjan lihasten hallintaa ja sitä kautta parantaa elämänlaatua. Lantionpohjan fysioterapialla voidaan vaikuttaa lantionpohjan lihasten toimintahäiriöihin ja ennaltaehkäistä niitä.

Toimintahäiriöitä voivat esimerkiksi olla

  • Ongelmat virtsanpidätyksessä
  • Ongelmat ulosteen pidätyksessä
  • Emättimen, kohdun, virtsarakon ja peräsuolen laskeumat
  • Lantionpohjan kiputilat
  • Erektiohäiriöt

Lantionpohjan lihasten harjoittelulla voidaan saada näihin ongelmiin huomattavaa apua, kun ongelmat johtuvat lantionpohjan lihasten toimintahäiriöstä. Fysioterapialla voidaan vaikuttaa 1. ja 2. asteen laskeumiin, mutta vakava-asteisemmat laskeumat vaativat lääkärin hoitoa ja usein leikkausta.

Lisää tietoa: Virtsankarkailun Käypä hoito-suosituksesta

Kun tulet hoitoon, erityskoulutettu fysioterapeuttimme huolellisesti haastattelee sinua oireista ja taustatekijöistä lähtötilanteen kartoittamiseksi. Seuraavaksi tutkitaan kykysi aktivoida lantionpohjaa biofeedback-laitteella, joka lukee lihaksessa tapahtuvaa jännitystä ja antaa tarkkaa ja luotettavaa tietoa lihastesi todellisesta tilasta. Sen perusteella sinulle luodaan yksilöllinen harjoitteluohjelma, jonka toteutumista ja hienosäätöä seurataan, kunnes sovitut tavoitteet on saavutettu. Lantionpohjan lihasten toimintahäiriön taustalla saattaa olla esimerkiksi synnytys tai leikkaus.

Lantionpohjan lihaksistoa tarvitaan myös keskivartalon tukemiseen ja ryhdin ylläpitoon. Lantionpohjanlihasten harjoittelulla voidaan saada positiivista vaikutusta myös sekä miesten että naisten seksuaalitoimintoihin. Lantionpohjan fysioterapia sopii sekä naisille, miehille että lapsille.

Jokaiselle asiakkaalle rakentuu henkilökohtainen harjoitteluohjelman juuri sinun tarpeidesi mukaan. Fysioterapeutti huomioi myös muun kehon lantionpohjan terapian ohella.

Hoitojakson suositeltu kesto on vähintään 3kk. Tapaamisten tiheys riippuu sinun tarpeistasi sekä kehityksestä. Hoitojakso edellyttää myös ohjattujen harjoitteiden jatkamista itsenäisesti kotona. Harjoittelu on haastavaa, mutta fysioterapeutti toimii tukena hoitojakson ajan ja mittaa edistystä biofeedback-laitteella.

Lantionpohjan fysioterapian hintaan kuuluvat tarvittavat tutkimusvälineet.